Τα περισσότερα δαγκώματα σκυλιών συμβαίνουν στο σπίτι. Το πιο σύνηθες δεν θα είναι ο σκύλος σας να θελήσει πραγματικά να σας δαγκώσει ώστε να σας κάνει κακό, απλώς πάνω στο παιχνίδι σας μαζί του τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πιο έντονα και κατά λάθος να του ξεφύγει ένα «δαγκωματάκι»!
Πολλά σκυλιά μας δαγκώνουν ώστε να τους δώσουμε προσοχή ( attention behavior) , ενώ άλλα θα το κάνουν γιατί τα ανακουφίζει η συγκεκριμένη πράξη στα καινούργια τους δοντάκια (οδοντοφυΐα). Μην ξεχνάμε όμως πως κάθε παιχνίδι με τις συγκεκριμένες ενέργειες φτιάχνει ή δημιουργεί συμπεριφορές αρχηγού – οδηγού της αγέλης.
Τι εννοούμε με αυτό…
Κάθε μικρό δάγκωμα, μέσα του περιέχει και μια μορφή δοκιμής προς αυτόν που δέχεται το δάγκωμα ώστε να δοκιμαστεί η αντοχή του στον πόνο.
Έτσι αυτός που θα τραβήξει πρώτος το χέρι του η θα κάνει πίσω το σώμα του είναι αυτός που θα έχει χάσει μια μικρή μάχη. Τέτοιου είδους μάχες θα επαναληφθούν πολλές φορές, η ανοχή μας όμως δεν θα πρέπει να δοκιμάζεται.
Τα όρια από τον αρχηγό μιας αγέλης μπαίνουν σχετικά άμεσα και γρήγορα.
Παρακάτω μερικές συμβουλές για την αποφυγή των θελημένων ή μη δαγκωμάτων:
Αποφύγετε τα επιθετικά παιχνίδια
Εάν ξεκινήσετε ένα έντονο παιχνίδι, μια μορφή μάχης-παιχνιδιού, ή ένα τράβηγμα ενός κόμπου, ο σκύλος σας μπορεί να σας δαγκώσει κατά λάθος.
Θυμηθείτε, το σκυλί σας χρησιμοποιεί το στόμα του και όχι τα χέρια του όπως εμείς για να κερδίσει και να φέρει τα πράγματα προς το μέρος του.
Μάθετε στον σκύλο σας να αφήνει τα πράγματα από το στόμα του μέσω της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Αύριο δυστυχώς μπορεί να σας δαγκώσει το δάκτυλο σας και απλώς να έχει μια παιχνιδιάρικη διάθεση. Το μάλωμα τότε του σκύλου μας δεν θα είναι δικαιολογημένο αφού εμείς οι ίδιοι δεν του έχουμε διδάξει τα σωστά όρια στο παιχνίδι μας μαζί του.
Διδάξετε υποτακτική συμπεριφορά στον σκύλο σας
Το σκυλί σας θα πρέπει να εκπαιδευτεί από μικρή ηλικία (puppy training) να εγκαταλείπει την τροφή του (κανονική ή κάποιο κόκαλο σνακ) χωρίς να γρυλίζει ή να δαγκώνει.
Αν ο σκύλος σας ξέρει ότι είστε ο αρχηγός της αγέλης, τότε θα είστε σε θέση να σταματήσετε όλες τις παραπάνω ανεπιθύμητες ή επικίνδυνες συμπεριφορές.
Στειρώστε τον σκύλο σας
Η παραπάνω πράξη όχι μόνο είναι απαραίτητη (ιδιαίτερα στα θηλυκά) αλλά σε πάρα πολλές περιπτώσεις μειώνει την επιθετικότητα τους. Εννοείται πως για να στειρώσουμε τον σκύλο μας θα πρέπει να κάνουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες συζητήσεις με τον εκπαιδευτή μας (θεματα συμπεριφοράς) και τον κτηνίατρο μας (θέματα υγείας).
Εμβολιάστε τον σκύλο σας
Το πιο θλιβερό πράγμα που μπορεί να συμβεί είναι αν το σκυλί σας γίνεται επιθετικό, επειδή εχει λύσσα. Επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας τακτικά, και βεβαιωθείτε ότι τα εμβόλια του σκύλου σας για τη λύσσα και άλλες ασθένειες είναι στον σωστό χρόνο. Δεδομένου ότι το σκυλί σας μεγαλώνει, μπορεί επίσης να είναι επιρρεπής σε άνοια ή άλλες εκφυλιστικές παθήσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν επιθετική συμπεριφορά. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει με τη διάγνωση και τη θεραπεία τους.
Μην αφήνετε το σκύλο σας μόνο με μωρά ή μικρά παιδιά
Το να αφήνουμε τα μωρά και τα μικρά παιδιά μας μόνα τους με τα σκυλιά μας μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες. Έχουν υπάρξει πολλές φρικτές ιστορίες στις ειδήσεις των παιδιών που τραυματίζονται ή σκοτώνονται από ένα οικογενειακό κατοικίδιο ζώο. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν ήταν μια επίθεση, αλλά ο σκύλος προσπαθούσε να παίξει με το μωρό ή να μιμηθεί κάτι που είδε ο γονέας να κάνει.
Όλοι γνωρίζουμε πως οι σκύλες μαμάδες μεταφέρουν τα μικρά τους από το σβέρκο ώστε να μεταφέρουν τα κουτάβια τους εκεί που ακριβώς θέλουν.
Μια τέτοια συμπεριφορά (φυσιολογική για μια σκύλα) με ένα μωρό, θα μπορούσε να αποβεί μοιραία.
Τα μικρά παιδιά είναι επίσης επιρρεπείς στο να χτυπούν παίζοντας πάντα ή να καβαλάνε τα σκυλιά σαν να είναι το αγαπημένο τους αλογάκι.
Καταλαβαίνετε βέβαια πως σε περίπτωση αλλαγής συμπεριφοράς και διάθεσης ένας σκύλος θα μπορούσε να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος.
Παρακαλούμε πολύ μην αφήνετε μικρά παιδιά και κατοικίδια χωρίς την επίβλεψη σας. Ένα λεπτό αρκεί για να συμβεί το κακό.